Eko Brijuni 2022.

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

EKO PATROLA 2022.

Velika ekološka akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022. Brijuni započela je u subotu, 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena danas čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

U akciji je sudjelovalo ukupno 40 ronilaca, tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, članovi HRVI Nemo-Adriatic te članovi RIS Kutina u cilju izvlačenja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa.

U akciji je sudjelovao i v.d. ravnatelja Nacionalnog parka, dr.sc. Marno Milotić koji je izrazio zadovoljstvo akcijom i odazivom, dodajući kako JU NP Brijuni redovito čisti podmorje arhipelaga, a i da su ovakve akcije svakako dobrodošle. Zahvaljujući četirima iznimno vrijednim stanišnim tipovima, podmorje Brijuna uvršteno je u mrežu Natura 2000, najveću ekološku mrežu zaštićenih područja na svijetu. Ujedno je istaknuo kako vrijednosti sakrivene ispod morske površine čine gotovo 80 posto zaštićenog područja, a ovakvim akcijama se podiže svijest javnosti o potrebama zaštite okoliša, mora i priobalja, te su kao takve iznimno važne.

Ekološkoj akciji čišćenja priključio se i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je ovo jedna u nizu akcija kojima se Ravnateljstvo civilne zaštite priključilo s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode, ali i naglasio važnost sigurnosti u ronjenu.

U tom smislu, tijekom ove aktivnosti, ronioci DIP CZ-a odradili su i vježbu „Od mobilizacije do intervencije“ gdje su uvježbavali koordiniranost djelovanja i postupanja nakon dojave o incidentu – od mobilizacije pripadnika, kompletiranja ronilačke opreme do samog uigravanja timova za spašavanje na vodi i ronilačke skupine te same organizacije ronjenja na intervenciji, rekao je ravnatelj Trut te pohvalio angažman ronioca volontera koji su odvojili svoje privatno vrijeme i priključili se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Ova aktivnost samo je još jedna potvrda i rezultat dugogodišnje suradnje s roniocima kroz razne aktivnosti, od onih edukativnog karaktera, sudjelovanja na zajedničkim vježbama, u ekološkim akcijama, ali i u stvarnim situacijama – za vrijeme velikih poplava, kod nedavnih potresa pa i prilikom pružanja pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine.

Bila nam je čast sudjelovati u organizaciji čišćenja podmorja i pružiti aktivni doprinos za čisto more. Ekološke akcije čišćenja potrebne su kako bi osvijestili negativan utjecaj čovjeka na podmorje odnosno na potrebu očuvanja flore i faune našeg podmorja. Sve ono što čovjek nemarno odbaci u more na neki način mu se vrati na tanjur. Čuvajmo što je vrijedno i ako smo ovom zajedničkom akcijom barem malo podignuli svijest o očuvanju našeg mora, vrijedilo je “- istaknuo je Nikola Brščić iz Državnih nekretnina d.o.o. povodom održane akcije čišćenja podmorja na području otoka Vange i Galije.

Organizatori akcije bili su JU Nacionalni park Brijuni, Agencija Plava promocija, Državne nekretnine d.o.o., a akcija je održana pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite te GS OS RH i Počasno zaštitne – bojne, te uz podršku HONDA-MARINE (Fred Bobek d.o.o.)