Eko patrola 2022. – Vodice

Velika ekološka akcija

čišćenja vodičkog podmorja

U sklopu projekta Pogled u plavo koji ima za cilj promociju ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša, 15. lipnja 2022. održana je velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmroja.

Logističku i edukativnu potporu projektu Pogled u plavo pružili su instruktori ronjenja i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske Zagreb i Split te su brinuli za sigurnost ronioca početnika i pružili im osnovnu poduku o ronjenju i ronilačkog opremi.

Nakon osnove edukacije o ronilačkoj opremi i sigurnosti u ronjenju, ronioci DIP CZ RH sudjelovali su u čišćenju podmorja.

Direktorica Turističke zajednice grada Vodica, Anita Franin Pečarica je istaknula kako je vrlo bitno popularizirati ronjenje kao aktivnost koja je izuzetno važna u smjeru očuvanja morskog okoliša te je organizirana i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog  podmorja uz podršku Grada Vodica, Turističke zajednice grada Vodice i Plave promocije.

U ekološku akciju čišćenja uključili su se ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske Zagreb i Split te ronilački tim DIP CZ Šibenik, Split i Zagreb, zatim članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, RK Roniti se mora Šibenik, AdriatiCro Zagreb, RK Solin i Športski ribolovni klub Mali porat dok su veliki doprinos dala i djeca skauti koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji uz podršku Ronilačkog centra Vodice Dive.

Tijekom trajanja ekološke akcije ronioci su čistili Mali porat te veliki i mali lukobran tijekom koje su iz mora izvadili više od 14m3 različitog otpada; gume, plastika, staklo i drugo u cilju smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morski okoliš i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Za fotografije ekološke akcije održane u Vodicama zaslužan je Marjan Prpić Luka.

Medijski pokrovitelji akcije su Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).