I. Dječja eko patrola, Crikvenica 2016.

Mali ronioci čistili podmorje u Crikvenici

U organizaciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnica Vladimir Nazor i ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic održana je prva dječja ronilačka eko-patrola u Hrvatskoj.

Posebnost ove ronilačko – edukativne akcije čišćenja podmorja naglasak je na važnosti održavanja čistoće mora i podizanje svijesti djece i mladih.

Ovom akcijom djeca i mladi usmjeravaju se u buduće slične manifestacije te stječu naviku uključivanja u zajedničke aktivnosti koje služe na dobrobit zajednice.

Više od 50-ero djece iz svih dijelova Hrvatske po prvi puta je aktivno sudjelovalo u čišćenju podmorja i plaže na lokaciji dječjeg Hostela Stoimena u Crikvenici. Djeca u dobi od sedam do 17 godina starosti iskoristila su jedinstvenu priliku da s punom ronilačkom opremom upoznaju čari ronjenja i ljepote hrvatskog podmorja koje trebamo čuvati, a kojima Hrvatska obiluje.

“Bilo mi je jako lijepo, ima puno kamenja. Nije mi bilo teško disati, samo je potrebno slušati instruktore ronjenja. U čišćenju podmorja izvadila sam staru hrđavu stolicu koju je netko bacio”, rekla je 12-godišnja Nina Urek kojoj je ovo prvo iskustvo u ronilačkoj eko-patroli.

Za sigurnost djece, uz instruktore i voditelje ronjenja ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, inače i članova Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, pobrinuli su se i instruktori JVP Zagreb.

Kroz edukativni dio programa “Sigurnost na moru” djeca su, osim načina čišćenja mora, upoznala i potrebnu ronilačku opremu, kao i opremu za sigurnu plovidbu. Cjelokupan program sigurnosti na moru i pod morem provodit će se tijekom cijelog ljeta u Nazorovim odmaralištima u Crikvenici, Savudriji i Dugoj uvali u sklopu ljetnog “Avantura kampa”.

Edukativni dio programa nastavio je Mario Valentić, prof. kineziologije i promotor zdravog života, jutarnjim razgibavanjem i predavanjem na temu zdrave prehrane, a s ciljem smanjenja bolesti uzrokovanih lošom prehranom. Djeca su imala priliku i sama naučiti kako pripremiti zdravi obrok.

Grad Zagreb i gradonačelnik prepoznali su značaj ovog projekta, a ispred Ureda gradonačelnika nazočio je predstavnik Grada Zagreba Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U akciju se, na poziv Zagrebačkog holdinga, uključio i Hrvatski skijaški savez te je svojim prvim ronjenjem uz djecu podmorje čistio i Istok Rodeš, alpski skijaš muške reprezentacije.

Organizatori projekta na kraju su zahvalili i sponzorima koji nesebično pomažu u realizaciji akcije čišćenja podmorja; Honda – Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) koji su ustupili brzi gliser kako bi najmlađe sudionike ronilačke eko-patrole odvezli na jednodnevni izlet, Mares i asocijacija u ronjenju NASE (ADRIA – Hrvatska). Nemo Adria ustupila je ovoj akciji profesionalnu opremu, dok je marketinška agencija Magis Tim dala poseban doprinos izradi promo materijala, dizajna i vizuala. Za ugodno ronjenje uz glazbenu podlogu pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji, a medijski pokrovitelji bili su Narodni radio (putem kojeg su djeca imala priliku rezervirati svoje sudjelovanje u dječjoj eko-patroli) i SCUBAlife.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.