Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola

Djeca Ukrajine, Banovine i Zagreba s hrvatskim i slovenskim roniocima
pokazali da briga za okoliš ne poznaje granice

 ČIŠĆENJE BEZ GRANICA – VII.MEĐUNARODNA DJEČJA RONILAČKA EKO PATROLA

Edukativno-ekološki projekt Čišćenje bez granica – VII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola okupila je više od 60 djece koja su sudjelovala u čišćenju podmorja Savudrijske vale zajedno s roniocima iz Hrvatske i Slovenije.

Tijekom tri dana trajanja akcije, od 10. do 12. lipnja 2022. godine, djeca su sudjelovala u edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem koje su se održavale u kampu Veli Jože, Savudrija. Svoje prve korake napravili su u punoj ronilačkoj opremi. Osim što su imali priliku zaroniti, djeca su sudjelovala u edukaciji o sustavu civilne zaštite kao i edukacijama o moru i podmorju.

Već drugu godinu za redom podupiremo ovu hvale vrijednu akciju. Ovdje smo s roniocima državne intervencijske postrojbe koji su pomagali s edukacijom. Siguran sam kako su djeca dobila nova znanja i iskustva vezana za ronjenje, ali i mnogobrojne rizike s kojima se svakodnevno susrećemo. Posebno moram pohvaliti Hrvatsku i Slovensku suradnju, istaknuo je Damir Trut, MUP Ravnateljstvo civilne zaštite.

Osim edukativnih radionica i čišćenja podmorja ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Zagreb, Rijeka i Split odrađivali su vježbe orijentacije, pretraživanje terena u paralelnoj liniji te noćnog ronjenja pretrage.

Akciju čišćenja podmorja podržalo je i Ministarstvo turizma i sporta. Ovakve akcije jako puno znače, iz njih se može naučiti puno više nego iz školskih udžbenika. Mi u Hrvatskoj želimo održivi turizam, želimo zeleni turizam. Zalažemo se za inovativan i zeleni turizam, želim puno ovakvih akcija, ali sa što manje posla, izjavila je Sandra Herman, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.

Već nekoliko godina za redom Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava akciju čišćenja podmorja, tako je i ove godine bio prisutan državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, istinski zaljubljenik u more i podmorje. Sve intenzivniji su pritisci u smislu klimatskih promjena koje se očituju zatopljenjem površinskih slojeva te značajnom pojavom invazivnih vrsta. Poseban problem je mikroplastika koja nastaje raspadom plastičnog otpada i čini 80% otpada u Sredozemnom moru. Ozbiljna je prijetnja za opstanak većine morskih organizama. Zato je izuzetno bitno da i djeca  od najranije dobi steknu navike čuvanja morskog okoliša kako bismo naše more ostavili generacijama iza nas u najmanju ruku onakvim kakvog smo ga naslijedili, napomeno je državni tajnik Šiljeg.

Riječi dobrodošlice izrazio je i domaćin, Ivan Papac, voditelj kampa Veli Jože. Istaknuo je kako su ekološki problemi uzročnici brojnih drugih problema. Posebno je istaknuo važnost edukacije o ekološkim problemima, od najranije dobi.

Veliki obol eko patroli dala su djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Umaga i okolnih naselja. Organizaciju njihovog uključivanja u akciju zajedno su koordinirali grad Umag i Crveni križ Buje, čiji su se predstavnici također obratili prisutnima, predsjednik gradskog vijeća Grada Umaga, Ivan Belušić i ravnatelj gradskog društva Crvenog križa Buje, Hrvoje Kovačević.

Osim njih akciji su se priključila djeca iz potresom pogođenog područja Petrinje i Gline, koji sudjeluju u ovoj akciji već drugu godinu za redom, te se je prisutnima obratila i Branka Bakšić Mitić, a tu su bila i tri tima s natjecanja ZGHACK. Svi oni zajedno nakon što su prošli osnove ronjenja prionuli su čišćenju podmorja.

Također, prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Pirana, Đenio Zadović koji je istaknuo važnost dobre suradnje hrvatskih i slovenskih ronioca, te Andreja Vedrina voditeljica projekta koja je napomenula kako je svake godine sve veći interes djece i ronioca za navedenu akciju.

Osim ronioca Državne intervencijske postrojbe, veliki doprinos akciji pružili su ronioci Ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb, RIS Kutina, PGD Sevnica, Jamarska rešavalana enota, te članovi Nemo-Adriatic, Slovenija, a u čišćenju podmorja izvučeno je 3 m3 različitog otpada.

Eko patrola Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodila se je u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Buja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Za fotografije zaslužni su Marjan Prpić Luka, Ivana Nobilo, Vanja Margetić i Nera Šimić

Medijski pokrovitelji projekta Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružila je HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) i Highfield boats.