DUBROVNIK 2022.

U sklopu Eko Dubrovnik 2022.

ronilo se pored dubrovačkih zidina

Povodom velike ekološke akcije čišćenja podmorja koja se već tradicionalno provodi 25 godina u Dubrovniku, a u sklopu bogatog programa obilježavanja jubilarne 25. eko akcije, Pogled u plavo gostovao je na Peskariji u Dubrovniku  s ciljem promocije ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.

U sjajnoj organizaciji Centra za ronjenje i sportove na vodi ABYSS, Ekološko ronilačkog kluba Ragusa i Plave promocije, brojni građani i turisti imali su jedinstvenu priliku roniti pored dubrovačkih zidina uz glazbenu podlogu i razgledavati ljepote podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija.

Izuzetno me raduje što smo uspjeli organizirati Pogled u plavo u Dubrovniku u sklopu naše jubilarne 25. ekološke akcije.  Ovo je sjajna prilika za naše građane, turiste, a posebnu djecu da im približimo ronjenje kao aktivnost s naglaskom na razvoj svijesti za očuvanje okoliša. Svjesni smo da se ljubav prema prirodi razvija od malih nogu stoga me raduje činjenica da je u protekla dana probalo roniti više od 200 djece. Današnja jubilarna 25. ekološka akcija EKO DUBROVNIK 2022. uz to što je prigodna 25. jubilarna, ujedno i mjesto akcije daje jednu posebnu notu samoj akciji. Kako su djeca uživala roniti u bazenu pored zidina tako su i ronioci i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine  i Makedonije s oduševljenjem primili vijest da se ove godine čisti stari gradski porat. Održavanje ekoloških akcija ima višestruko značenje jer osim što se iz mora uklanja otpad i širi ekološka svijet ujedno se i promovira Dubrovnik kao turistička destinacija.“ istaknuo je Antun Perušina iz  Centra za ronjenje i sportove na vodi ABYSS Dubrovnik.

Nakon kraće poduke o ronjenju, sigurnosnim aspektima i ronilačkoj opremi brojni posjetitelji Pogleda u plavo ronili su pod punom ronilačkom opremom u kontroliranim uvjetima bazena, dok su se za sigurnost ronioca početnika brinuli ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite  Republike Hrvatske (DIP CZ RH) uz veliku podršku Nemo-Experta.

Zaronom u bazen Pogleda u plavo turisti i građani imali su priliku razgledavati ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića te kroz fotografije koje prikazuju onečišćenje podmorja kako bi ukazali na globalni problem onečišćenja podmorja i potrebu očuvanja istog.

Također, u sklopu Pogleda u plavo ronioci su izložili slike i poruke dubrovačke djece upućene roniocima na potresom pogođeno područje, a sada su ronioci i dubrovačka djeca zajedno ronili pored dubrovački zidina.

Za ronjenje uz glazbenu podlogu pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu, a podršku su pružili Dubrovačko – neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Županijska lučka uprava, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – Regionalni centar kompetentnosti te Dubrovački vatrogasci.

Pogled u plavo provodio se je u Dubrovniku s ciljem promocije Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važnog segmenta u očuvanju mora i prirode, a sve u okviru eko akcije „EKO DUBRVOVNIK 2022.“ koja s čišćenjem podmorja počinje danas na lokaciji Starog gradskog porta.

Osim čišćenja podmorja održavat će se i edukacija o štetnom utjecaju mikroplastike na more i morske organizme, a sve u organizaciji Centra za ronjenje i sportove na vodi ABYSS i Ekološko ronilačkog kluba Ragusa.

Dubrovnik očekuje više od 130 ronilaca iz Hrvatske i drugih zemalja regije koji će svojim  sudjelovanjem u eko akciji i izvlačenjem otpada iz mora ukazati na važnost očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora.

Za fotografije je zaslužan Marjan Prpić Luka.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta,  medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), dok su smještaj za ronioce ekološke akcije EKO DUBROVNIK 2022. omogućili: Valamar, Importenne resort, Adriatic Luxury Hotels (ALH), Villas Plat, Hotel Lero, Hoteli Maestrali, Hotel Lapad, Hotel Hilton, hotel Park, Sun gardens Dubrovnik, Rixos-Libertas, Petka, , Pupo rooms, Hotel Sheraton, Hotel Hilton, Villas Plat.

Veliku podršku u realizaciji ekološke akcije te besplatnih probnih ronjenja u sklopu Pogleda u plavo pružili su Scubapro, Seriola, Fred Bobek d.o.o., PBZ, Atlanska plovidba d.d., Euroherc osiguranje d.d., Adriatic osiguranje d.d., Zračna luka Dubrovnik, Luka Dubrovnik d.d., Frendy d.o.o., Akvarij Dubrovnik, Ledo, Orca apartmani, Platanus d.o.o., Bambola d.o.o., Bistro 49, Restoran Moby dick, Dubrovnik beer company, PIZZA SHOP d.o.o. Dubrovnik, Žičara Dubrovnik. Adriatic yaht charter, Azzurro Restaurant – ACI Marina Dubrovnik, WINERY MALVASIJA KARAMAN, Vinarija Damarius, DUUP Trnovica, Nacionalni park Mljet, PGM Ragusa.

Budite i Vi dio Pogleda u plavo!