SEVNICA 2022.

Sevničani ugostili hrvatski ronilački tim

Projekt Pogled u plavo koji povezuje hrvatske i slovenske ronioce gostovao je 16. i 17. lipnja 2022. godine  u Sloveniji, Općini Sevnica na oduševljenje brojnih Sevničana koji su imali priliku besplatno se okušati u ronjenju s punom ronilačkom opremom u potpuno sigurnim i kontroliranim uvjetima i uz stručno vodstvo instruktora ronjenja.

Na poziv Općine Sevnica, a u organizaciji ronioca vatrogasne enote PGD Sevnica, Općine Sevnice i Plave promocije više od 300 djece i mladih iz tri Osnovne škole u Općini Sevnica i vatrogasna mladež  sudjelovali su u projektu Pogled u plavo koji ima za cilj promociju ronjenja kao aktivnosti, ronilačkih lokacija, ponuda u ronjenju i podvodnih ljepota.

Ova jedinstvena ronilačko edukativna manifestacija u Sevnici gostuje već četvrti put uz veliku podršku Općine Sevnica u realizaciji projekta koji je besplatan za sve posjetitelje.

„Nakon situacije koju je uzrokovao  korona virus, izuzetno nas raduje što smo imali priliku ponovo ugostiti hrvatske ronioce i projekt Pogled u plavo koji je sjajna prilika i mogućnost da se ljudima približi ronjenje u potpuno sigurnom uvjetima te da motiviramo djecu na bavljenje ronilačkim aktivnostima i uključivanje mladih u ovakve edukativne programe. Već duži niz godina ovaj projekt povezuje hrvatske i slovenske ronioce u cilju prenošenja znanja i iskustva.“, istaknuo je župan Općine Sevnica, Srečko Ocvirk.

 Djeca i ronioci početnici savladavali su osnovne tehnike i vještine ronjenja pod stručnim vodstvom ronioca vatrogasne enote PGD Sevnica, ronioca Ronilačkog kluba Atlantis iz Karlovca, Combatta Diving te uz podršku Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Logističku i edukativnu podršku te veliki obol projektu pružili su ronioci vatrogasne enote PGD Sevnica koji podržavaju projekt nekoliko godina s ciljem jačanja suradnje hrvatskih i slovenskih ronioca.

Pogled u plavo je sjajna prilika za našu mladež i početnike kako bi svladali strah i okušali se u ronjenju s ronilačkom opremom, a za njih je ovo jedno posebno i nezaboravno iskustvo obzirom da veliki broj naših Sevničana ljetuje u Hrvatskoj. PGD Sevnica podržava ovaj projekt koji daje poseban naglasak na važnost sigurnosti u ronjenju s obzirom da imamo i koncesiju Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije za spašavanje iz tekućih i stajaćih voda Općine Sevnica, a jedna od potencijalno velikih opasnosti su i nesreće na vodi. Ujedno, nama je ronjenje potrebno jer se na našem području nalazi i nekoliko hidroelektrana.“ rekao je Gašper Janežić, instruktor ronjenja i voditelj ronilačkog tima PGD Sevnica.

 Nakon osnovne poduke o ronjenju, i zaronom u bazen sevničani su uživali u razgledavanju ljepota podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama te daje poseban doživljaj roniocima koji se prvi put susreću s ovom aktivnošću.

„Ovo je 78 nastup projekta i izuzetno smo ponosni što su mnogi svoje prvo ronilačko iskustvo stekli upravo u bazenu Pogleda u plavo. Osim što svi posjetitelji imaju priliku okušati se u ronjenju, Pogled u plavo svojim gostovanja promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ponude u ronjenju s naglaskom na važnosti sigurnosti i ljepote Jadranskog podmorja kojima Hrvatska obiluje“, istaknula je Andreja Vedrina, voditeljica projekta Pogled u plavo.

Projekt Pogled u plavo održavao se je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com, a nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu pruža HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).