POPOVAČA 2022.

Ronjenje u Popovači u sklopu Sunčane strane Grada

Povodom obilježavanja Dana Grada Popovače u sklopu programa „Ljeto u Popovači“ kao i prethodnih godina manifestacija Sunčana strana Grada“ započela je postavljanjem velikog bazena u centru Popovače, a 25. I 26. lipnja 2022. ronjenje je postalo dostupno svim građanima i posjetiteljima grada Popovače.

Djeca, ali i odrasli građani i posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju potpuno besplatno s punom ronilačkom opremom uz sigurnost i stručni nadzor ronioca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Projekt Pogled u plavo koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost gostovao je u Gradu Popovači u organizaciji Grada Popovače, Turističke zajednice Grada Popovače i Plave Promocije na oduševljenje brojnih građana i posjetitelja.

Izuzetno nas raduje interes i odaziv naših građana, a posebno što se i djeca imaju priliku okušati u ovoj prekrasnoj aktivnosti ronjenja. Već duži niz godina pokušavamo kroz različite programe  pružiti našim građanima da provedbu što kvalitetnije, ljepše i aktivnije ljeto u gradu, a Pogled u plavo je sjajna prilika za ostvariti prvo iskustvo u ronjenju uz maksimalnu sigurnost u kontroliranim uvjetima. Pogled u plavo je manifestacija koja privlači sve zaljubljenike u ronjenje i smatram da smo u tome uspjeli obzirom na odaziv građana.“, rekao je Josip Mišković, gradonačelnik grada Popovače.

Logističku i edukativnu potporu projektu pružili su članovi ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske koji su nakon edukativnih radionica o sigurnosti u ronjenju i ronilačkoj opremi namijenjenih svim posjetiteljima, ujedno provodili  i vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti jezera u Velikoj Ludini.

Cilj vježbe je bio uigravanje ronilačkog para i podvodnog drona, a vježbu su prošli timovi DIP CZ RH, Zagreb – centar i Zagreb – jug.

Nakon kraće edukacije posjetitelji su zaronom u bazen imali priliku uživati u ljepotama podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena i pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Cilj projekta je osim promocije ronjenja i poticanje čim većeg broja osoba na bavljenje sportom i vodenim aktivnostima te uključivanje mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe, a grad Popovača i TZ Grada Popovače već petu godinu za redom dodatno su obogatili ljetni program za svoje sugrađane kroz besplatna probna ronjenja.

Osim probnog ronjenja s kojim započinjemo manifestaciju „Sunčana strana Grada“ za naše građane pripremili smo bogati program događanja, a na ovogodišnjem rasporedu su kao i prethodnih godina različite igre za djecu, kreativne i sportske radionice svakog utorka i četvrtka koje organiziramo u suradnji sa slikarima, vatrogascima, rukometašima i nogometašima, zatim plesne radionice, dječje priče u suradnji s gradskom Knjižnicom, brojne predstave, zatim kino na otvorenome za djecu i odrasle te zabavni sadržaji, a sredimo srpnja održat će se i još jedan koncert u srednjovjekovnoj utvrdi Jelengrad. Manifestaciju „Sunčana strana Grada“ zaključujemo završenom svečanosti na Trgu II 31.08.“, rekla je Ksenija Tomac Špoljarić, voditeljica Turističke zajednice Grada Popovače.

 

Za fotografije projekta Pogled u plavo zaslužan je Marjan Prpić Luka.

Projekt Pogled u plavo održavao se je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, uz podršku ronioca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i DVD Trnje, dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku potporu HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.