Resocijalizacija ukrajinskih branitelja

Ukrajinski branitelji na resocijalizaciji u Republici Hrvatskoj

Hrvatski branitelji ugostili su ukrajinske branitelje koji su sudjelovali u programu resocijalizacije od 17. do 25. rujna 2023. godine u Kampu Veli Jože u Savudriji s ciljem vraćanja ukrajinskih branitelja u svakodnevne tokove civilnog života.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic pokrenuo je projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja kao doprinos hrvatskih branitelja Ukrajini kako bi olakšali resocijalizaciju i oporavak ukrajinskih branitelja. Cilj programa je obučiti ukrajinske branitelje da provode takve programe resocijalizacije u Ukrajini uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega branitelja.

U programu resocijalizacije sudjelovali su ukrajinski branitelji, uključujući i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupulju, zatim Buči, sudionici vojne postrojbe Azov, branitelji koji su sudjelovali u oslobođenju Buče i brojni drugi.

“Na poziv gradonačelnika grada Lavova u travnju ove godine prezentirali smo program u Ukrajini ministrici ukrajinskih branitelja Juliji Laputini, gradonačelniku grada Lavova Andriy Sadovy i UNBROKEN fondaciji te dogovorili dolazak prve grupe branitelja u Hrvatsku s ciljem prenošenja znanja i iskustva naših branitelja ukrajinskih braniteljima za što bolji i brži oporavak ukrajinskih branitelja. Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic već više od 20 godina provodi program resocijalizacije hrvatskih branitelja te posjedujemo neprocjenjivo iskustvo. Volonterski doprinos ovom projektu pružili su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pripadnici specijalne policije, policije, gardijskih brigada, dragovoljci i veterani Domovinskog rata i mnogi drugi“, istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Program resocijalizacije postavljan je kao edukacijsko, sportsko, rekreativan, a sastoji od teoretskog i praktičnog dijela u moru za što bolji oporavak branitelja.

“Izuzetno mi je drago što sam bio pozvan u ovaj projekt resocijalizacije jer sam imao priliku dobiti nova znanja i iskustva koja su nam prenijeli hrvatski branitelji te se uistinu nadam da će se ovakav ili sličan program ustrojiti u Ukrajini“, rekao je Ruslan Pavlovskyi, dobrovoljac iz jedinice Azov koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju.

“Organizacija je bila sjajna, od srca zahvaljujem organizatorima što smo imali priliku sudjelovati u ovom programu. U Hrvatskoj sam upoznao nove aktivnosti i stekao puno novih znanja. Prije dolaska u Hrvatsku nisam znao ni plivati, a sada sam ronilac bez obzira na moja fizička ograničenja“, rekao je Mykhailo Yurchuk, glavni satnik 95 brigade (na liniji fronte u području Izjuma) kojem su amputirane jedna ruka i jedna noga.

Nositelj projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija i gradska administracija grada Lavova koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije.

“UNBROKEN fondacija je organizacija koja ima za cilj provođenje rehabilitacije, resocijalizacije i liječenje osoba nastradalih u ratu. Ovdje se nalaze ljudi stradali u ratu, bivši vojnici koji su na liječenju, ali nemaju ograničenja za putovanja i za provođenje aktivnosti koje se provode u ovom programu u Hrvatskoj“, rekao je Oleksandr Kobzarev, izvršni direktor UNBROKEN fondacije koji je bio pripadnik teritorijalne obrane grada Lavova, a na ratištu proveo više od 10 mjeseci.

U sklopu programa provodile su se brojne aktivnosti na moru koje uključuju savladavanje osnovnih tehnika ronjenja, upoznavanje s ronilačkom opremom, tečaj ronjenja, vožnje kajakom, vožnje supom, terapijsko jahanje na konjima te druženje hrvatskih branitelja s ukrajinskim braniteljima potaknuti iskustvom koje i sami posjeduju.

Voditeljica edukativnog dijela programa, Andreja Vedrina (Plava promocija), istaknula je važnost provođenja različitih edukacija u samom projektu. Tako je ovaj program sadržavao i edukativno predavanje o važnosti i značaju osnivanja braniteljskih udruga te njihovom pozicioniranju u civilnom društvu koje su održali predstavnici Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, zatim Udruga “Jedro i krilo” – “od ideje proizvoda do realizacije”, a SCUBAlife o ustroju i razvoju izdavačke djelatnosti te brojni drugi.

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske, a obratio im se i psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije, važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

Program resocijalizacije završio je polaganjem ronilačkog ispita u ronilačkom centru Marco Polo u Rijeci (za ronilačku kategoriju OWD) te polaganjem ispita za voditelja brodice u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Pomoć u realizaciji ovog projekta prijateljstva i pomoći ukrajinskim braniteljima omogućile su donacije hrvatskih gospodarstvenika, Honda Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.), Lovačko društvo Umag te član RK HRVI Nemo-Adriatic Filip Višić privatnom donacijom i drugi koji su prepoznali potrebu da pomognu Ukrajincima u njihovoj borbi te podrže sigurnost i stabilnost cijele Europe pa tako i Hrvatske.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic provodi program psihosocijalne resocijalizacije branitelja Ukrajinske vojske u suradnji s partnerom projekta Plava promocija i suradnicima: Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, “Udruga Jedro i krilo” i SCUBAlife, a program podržavaju grad Lavov i UNBROKEN fondacije iz Ukrajine.

Za fotografije su zaslužni poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović i Plava promocija.