III. Međunarodna dječja eko patrola, Savudrija 2018.

Hrvati i Slovenci očistili Piranski zaljev

U organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i Zagrebačkog holdinga, podružnica Vladimir Nazor, a u suradnji s Agencijom Promocija ronjenja 2. i 3. lipnja 2018. održana je treća po redu međunarodna dječja ronilačka eko-patrola.

Više od 50 hrvatskih i slovenskih mališana zajedno s instruktorima ronjenja Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic iz Hrvatske i Slovenije aktivno je sudjelovalo u čišćenju Piranskog zaljeva na lokaciji kamp Veli Jože u Savudriji.

„Sve edukacije počinju od najmanje dobi, od djece. Kamp Veli Jože je specijaliziran dječji kamp koji je ugostio djecu iz čitavog svijeta. Ovo je jedan biser koji ima Zagrebački holding i ova hvale vrijedna akcija upravo za cilj ima edukaciju o sigurnosti na plaži kao i važnost očuvanja podmorja i mora. Mi se svi zajedno trudimo da našoj djeci kroz ponudu raznih zabavnih vodenih aktivnosti uljepšamo njihov boravak ovdje. Ovakvim akcijama senzibiliziramo javnost o važnosti edukacija od najranije dobi. U ime Zagrebačkog holdinga, podružnice Vladimir Nazor svima najmlađima kao i našim gostima želim ugodan boravak u kampu Veli Jože, Savudrija.“, istaknuo je Ivan Papac, voditelj kampa Veli Jože, Savudrija.

Djeca u dobi od 7 do 17 godina s oduševljenjem su se pridružili ekološkoj akciji čišćenja podmorja te su imali jedinstvenu priliku u pratnji instruktora ronjenja pod punom ronilačkom opremom upoznati čari i ljepote hrvatskog podmorja kojima Hrvatska obiluje.

Za sigurnost djece i mladih brinuli su se instruktori ronjenja HRVI Nemo-Adriatic koji su ujedno i članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnih situacijama Grada Zagreba kao i instruktori ronjenja Reševalne enote iz Slovenije.

„Već dugi niz godina surađujemo na edukaciji i promociji ronjenja kroz projekt Pogled u plavo koji provode naši prijatelji iz Hrvatske. Naši ronioci na eko-patroli odrađuju urone, a slijedom događanja oko granice, odlučili smo se pokazati da pod morem nema granica. Veći dio gostiju iz ovog kampa dolazi iz Slovenije te su se i sami gosti uključili u naš program. Nadamo se da će ovo odjeknuti na mjestima gdje treba i smatramo da zajedno trebamo čuvati Jadransko more“, rekao je Miran Janežič, instruktor ronjenja Reševalne enote iz Slovenije.

Cilj III. Međunarodne dječje ronilačke eko-patrole je podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja okoliša i prirode s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju.

„Ima dosta smeća i to smo pokupili. Ja sam izvadila plastičnu bocu i jednu vrećicu koju je netko bacio u more. Ronila sam s roniocem i baš je bilo super roniti“, rekla je 10-godišnja Anamarija iz Kuće Sv. Terezije od malog Isusa.

Cilj III. Međunarodne dječje ronilačke eko-patrole je podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja okoliša i prirode s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju.

Kroz edukativni dio programa Sigurnost na moru djeca su imala priliku educirati se o sigurnosti na moru i pod morem te se upoznati s ronilačkom opremom i opremom za sigurnu plovidbu (prsluci, kacige, zaštitna odijela).
Edukatori iz Hrvatske i Slovenije u ova dva dana kroz posebne programe educirali su više od 50-ero djece.

Međunarodnoj dječjoj ronilačkoj eko-patroli pridružili su se Borut Miklavčič, bivši ministar zdravlja Republike Slovenije, Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji, članovi PGD Sevnica iz Slovenije, kao i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji su podržali ovu hvale vrijednu akciju.

III. Međunarodna dječja ronilačka eko-patrola se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.