Vodice 2024.

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja
vodičkog podmorja

Tijekom ovog vikenda brojni vodičani i posjetitelji grada Vodica imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju na vodičkog rivi u sklopu projekta Pogled u plavo.

Promotivno-edukativan projekt Pogled u plavo već šestu godinu za redom gostuje u gradu Vodicama na veliko oduševljenje lokalnog stanovništva s ciljem promocije ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.

U organizaciji Grada Vodice, Turističke zajednice grada Vodica te uz podršku Plave promocije na prekrasnoj vodičkoj rivi tijekom vikenda bio je postavljen 10 metarski bazen, a svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku besplatno se okušati u ronjenju u potpuno kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena uz stručni nadzor i sigurnost instruktora ronjenja tima Pogleda u plavo.

Pogled u plavo već nekoliko godina gostuje u Vodicama što je za nas sjajna promocija ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja što je vrlo bitno za našu destinaciju, a posebno nas raduje što je ovaj projekt izuzetno dobro prihvaćen od strane lokalnog stanovništva i posjetitelja grada Vodica. Svi posjetitelji imaju priliku okušati se u ronjenju i upoznati s ovom prekrasnom aktivnošću. Osim promocije djelujemo i ekološki te smo ovaj ronilački vikend obilježili i provođenjem ekološke akcije čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta koju provodimo svake godine u cilju smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa, a time senzibiliziramo javnost o važnosti očuvanja ljepota našeg podmorja“, istaknula je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.

Nakon poduke o osnovnim pravilima ronjenja te ronilačkoj opremi posjetitelji su uz instruktore ronjenja zaronili u bazen te razgledavali ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena te pridonosi stvarnom osjećaju dubine.

Pogledu u plavo posebno su se razveselila djeca koja su s nestrpljenjem čekala na svoj prvi zaron i upoznavanje s ronilačkom opremom uz sigurnost ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i ronilačkog tima Pogleda u plavo.

U sklopu Pogleda u plavo u Vodicama se je provodila i velika ekološka akcija čišćenja podmorja s ciljem izvlačenja otpada iz mora te podizanja razine svijesti o važnosti provođenja eko akcija jer se osim čišćenja podmorja kroz provođenje ekoloških akcija podiže svijest građana o važnosti očuvanja morskog okoliša.

Akcija čišćenja podmorja provodila se u organizaciji ŠRK Mali porat Vodice uz potporu Turističke zajednice grada Vodica, a sudjelovalo je više od 20 ronioca koji su čistili podmorje vodičkog malog i velikog porta uz podršku JVP Vodice, DVD Vodice i Ronilačkog centra Vodice Dive, a sudjelovali su i članovi Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb.

Kroz ulaganje velikih napora Grada Vodica i Turističke zajednice grada Vodica u očuvanje okoliša vidljivo je smanjivanje otpada u moru kontinuiranim i redovitim provođenjem ekoloških akcija čišćenja te su ronioci izvukli manje količine plastike, guma i stakla.

Medijski pokrovitelji projekta Pogled u plavo su Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com, a provodi se uz veliku podršku HONDA MARINE Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) dok su logističku podršku u provedbi Pogleda u plavo u Vodicama pružili JVP Vodice i DVD Vodice.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.