Sevnica 2024.

Sevničani ugostili hrvatski ronilački tim

(Promocija ronjenja u Sevnici)

Projekt Pogled u plavo koji povezuje hrvatske i slovenske ronioce već šestu godinu za redom gostuje u Općini Sevnica, Slovenija u organizaciji Agencije Plava promocija, Općine Sevnica i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sevnica (PGD Sevnica)  s ciljem promocije ronjenja, ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju  i ronilačkih lokacija.

Tijekom dva dana, 13. i 14. lipnja brojni posjetitelji Općine Sevnica imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom, u kontroliranim i sigurnim uvjetima 10 metarskog bazena Pogled u plavo te uz stručni nadzor instruktora ronjenja spoznati čari i ljepote ronjenja,  a besplatno je zaronilo više od 200 osnovnoškolske djece i vatrogasna mladež.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi, zaronom u bazen djeca i ostali posjetitelji projekta imali su priliku uživati u razgledavanju ljepota podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija, poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena i pridonosi stvarnom doživljaju dubine, a prikazuje ljepote hrvatskog podmorja.

Ovo jedinstvena ronilačko edukativna manifestacija u Sevnici gostuje uz veliku podršku Općine Sevnica, a ronjenja su besplatna za sve posjetitelje.

“Ronioci, koji djeluju u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sevnica, odlično surađuju s roniocima iz Hrvatske. Projekt “Pogled u plavo” predstavlja i promovira ronjenje u našem domaćem kraju, što je izuzetno važno kako za Sevnicu tako i za osnovnoškolsku djecu i vatrogasnu mladež iz cijele općine. Osim obuke ronilaca, zajednički cilj je i promocija sigurnog ronjenja te istovremeno povezivanje i suradnja u kontekstu turističke promocije. Turizam je za Republiku Hrvatsku izuzetno važan, ali je također važan i za slovensko okruženje i Sevnicu. Lisca, na primjer, je vrlo posjećena planina u Posavju, a također je blizu Zagreba. Zagrepčanke i Zagrepčani tradicionalni su posjetitelji Lisce. Dolaze kao planinari, rekreativci i kao paraglajderi. Sve više se s Hrvatskom i Zagrebom povezujemo i u okviru biciklističkih staza. Zajednički cilj je da u Posavju s Hrvatskom i Zagrebom budemo dobro gospodarski, kulturno i društveno povezani u prostoru. Vjerujem u dobru suradnju i ubuduće”, istaknuo je župan Općine Sevnica, Srečko Ocvirk.

Djeca i ronioci početnici savladavali su osnovne tehnike i vještine ronjenja pod stručnim vodstvom ronioca vatrogasne jednica PGD Sevnica te ronioca ronilačkog tima Pogleda u plavo uz podršku Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Logističku i edukativnu podršku te veliki obol projektu pružili su ronioci vatrogasne jedinice PGD Sevnica koji podržavaju ovaj projekt s ciljem jačanja suradnje hrvatskih i slovenskih ronioca.

Na našem području nalazi se nekoliko hidroelektrana, a potencijalna opasnost su i nesreće na vodi te su nam edukacije u ronjenju izuzetno potrebne i važne uzimajući u obzir da imamo koncesiju Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije za spašavanje iz tekućih i stajaćih voda Općine Sevnica. Pogled u plavo sjajan je projekt koji kod nas gostuje već nekoliko godina s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, a posebno nas raduje što naši najmlađi imaju priliku upoznati se s ronilačkom  opremom te se okušati u ronjenju u potpuno sigurnim uvjetima, a poseban naglasak projekta je na sigurnosnom aspektu ronjenja. “ rekao je Gašper Janežič, instruktor ronjenja i voditelj ronilačkog tima PGD Sevnica.

Podršku u provedbi projekta Pogled u plavo i besplatnih probnih ronjenja pruža HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.)  dok su medijski pokrovitelji projekta Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com koji već godinama podržavaju promociju ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti.

Projekt Pogled u plavo više od 14 godina promovira ronjenje i ronilačke aktivnosti putem besplatnih probnih ronjenja posjetitelja, a namijenjen je svim uzrastima.  Izuzetno nas veseli dugogodišnja  suradnja hrvatskih i slovenskih ronioca koji su povezani putem brojnih edukativnih i promotivnih aktivnosti, dok je cilj projekta Pogled u plavo promocija Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ljepota Jadranskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti“, rekla je Andreja Vedrina, voditelja projekta Pogled u plavo i direktorica Agencije Plava promocija.