SEVNICA 2019., Slovenija

Sevničani i hrvatski ronilački tim
omogućili besplatna probna ronjenja u Sevnici

Ronioci vatrogasne enote PGD Sevnica koji su bili sudionici ekološke akcije Čišćenje bez granica – IV. Međunarodne dječje ronilačke eko-patrole zajedno s hrvatskim roniocima,  Nemo-Adria Rescue Teamom u sklopu projekta Pogled u plavo već treću godinu za redom promovirali sigurnost u ronjenju, ronilačku opremu, ponude u ronjenju te ronjenje kao aktivnost u Općini Sevnica.
Tijekom dva dana gostovanja projekta Pogled u plavo u čarima ronjenja uživalo je više od 300 Sevničana koji su imali jedinstvenu priliku upoznati se sa ronilačkom opremom, a nakon osnovne poduke o ronjenju besplatno zaroniti u bazen i razgledavati podvodnu izložbu fotografija za koju je zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović, a prikazuje ljepote hrvatskog podmorja te se nalazi na unutarnjim stranicama bazena.
Suradnja Nemo-Adrie i vatrogasne enote PGD Sevnica počela je prije deset godina edukacijom vatrogasaca u vatrogasce ronioce te rezultirala još jednim spasilačkim timom za sve uvjete ronjenja.
U organizaciji Promocije ronjenja te uz veliku podršku Općine Sevnica i PGD Sevnice naši susjedi imali su priliku uživati u čarima i ljepotama ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo koji je gostovao 20. i 21. lipnja 2019. godine u Općini Sevnica.
„Projekt Pogled u plavo je jedan od pozitivnih načina povezivanja ljudi s obje strane granica te prenošenja iskustva i znanja. Već treću godinu za redom smo ugostili ovaj sjajan i originalan projekt u Sevnici dok je odaziv zainteresiranih građana doista nevjerojatan, a najviše mu se raduju djeca kao i svake godine do sada. Doista smo povezani te ne poznajemo političke granice i prepreke.“, kazao je Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica.


Djeca i ronioci početnici savladavali su osnovne tehnike ronjenja pod stručnim nadzorom iskusnih ronioca i instruktora ronjenja PGD Sevnice i Nemo-Adria Rescue Teama koji su ujedno i članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.
Raduje nas što PGD Sevnica sudjeluje u ovom doista hvalevrijednom projektu koji potiče mlade na uključivanje u edukativne, ekološke i promotivne programe, a ujedno povezuje hrvatske i slovenske ronioce. Za Sevničane je ovo jedno prekrasno i nezaboravno iskustvo obzirom da veliki broj Sevničana ide u Hrvatsku na ljetovanje. PGD Sevnica podržava ovakav projekt koji je vezan uz promociju sigurnosti u ronjenju obzirom da imamo i koncesiju Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije za spašavanje iz tekućih i stajaćih voda Općine Sevnica, a pokrivano 22 km rijeke Save što uključuje tri hidroelektrane“, rekao je Gašper Janežić, instruktor ronjenja i voditelj ronilačkog tima PGD Sevnica.
Sudjelovanje u projektu Pogled u plavo i zaron u bazen pod punom ronilačkom opremom bilo je posebno iskustvo za najmlađe.
Odlično je, ronio sam i prošle godine ovdje pa se sad više ne bojim i jedva čekam da uđem u bazen i baš sam sretan zbog toga, a ove godine ću roniti i u moru.“, rekao je 11-godišnji Anže.
Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.


Projekt Pogled u plavo podržavaju REMAX bazeni, MARES oprema za ronjenje, PSS (Asocijacija u ronjenju) , HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj -Lučko, a sve aktivnosti mogu se pratiti na BookNow 24 portal, https://www.booknow24.com/.
Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, www.pogleduplavo.hr i službenim stranicama Agencije Promocija ronjenja www.plava-promocija.com te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija http://www.prvi.hr/narodni, SCUBAlife magazina www.scubalife.hr, ronilačkog web portala Gorgonija www.gorgonija.com i web portala Morski.hr http://morski.hr/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.