UMAG 2021.

Promocija ronjenja i velika akcija čišćenja

podmorja u Umagu

 

U sklopu projekta (A)MARE tijekom ovog vikenda projekt Pogled u plavo gostovao je u Gradu Umagu u sklopu kojega je besplatno zaronilo i uživalo u ljepotama ronjenja više od 180 građana i posjetitelja Grada Umaga.

Projekt se je provodio u cilju promocije ronjenja i ronilačkih aktivnosti te je na Trgu slobode u Umagu postavljen veliki 10 metarski montažni bazen Pogled u plavo gdje su svi zainteresirani posjetitelji i građani imali jedinstvenu priliku uživati u čarima koje ronjenje pruža.

„Izuzetno nas raduje ovako veliki interes i odaziv naših građana, a posebno djece za ronjenje čemu doprinosi i veliko povjerenje roditelja u instruktore pošto ovdje svi mogu probati roniti uz stalnu pratnju instruktora ronjenja i u potpuno sigurnim uvjetima. Svrha ovog projekta je osim promocije ronjenja kao važne aktivnosti glede očuvanja morskog okoliša ujedno i  senzibiliziranje javnosti za održivo gospodarenje otpadom te edukacija učenika o održivom gospodarenju otpadom, a posebno za onečišćenje mora, zatim nabava opreme i vrlo važno snimanje te čišćenje umaškog zaljeva.„ istaknuo je Slaviša Šmalc, voditelj projekta (A)MARE.

 U sklopu promotivno-edukativnog projekta Pogled u plavo koji se je provodio u organizaciji Grada Umaga u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom Sv. Pelegrin Umag te uz podršku Agencije Promocija ronjenja, zaronom u montažni bazen pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama ljubitelji podvodnog svijeta, nakon kraće poduke o ronjenju imali su jedinstvenu priliku u bazenu razgledavati i podvodnu izložbu fotografija, Marjana Radovića koja prikazuje ljepote podmorja.

Posjetitelji su ronili uz glazbenu podlogu za što se je pobrinulo Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji podržavaju projekt Pogled u plavo kao i medijski pokrovitelj projekta – narodni.

„Dugo već imam veliku želju zaroniti i sada mi se je pružila prilika ovdje u bazenu. Ovo je za mene nevjerojatno iskustvo, bilo je prelijepo i jedva čekam probati u moru. Hvala instruktorima na strpljenju“, rekla je Maja (19) iz Umaga.

Osim promocije ronjenja, u sklopu projekta se je održala i velika ekološka akcija čišćenja podmorja u kojoj su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, članovi Sportskog podvodnog ribolovnog kluba Sv. Pelegrin Umag,  Kulturna udruga mladih Fobija, DVD Trnje i članovi Milan Club Milanistra koji su se sa zadovoljstvom pridružili čišćenju podmorja uz veliku podršku JVP Umag.

Ronioci su čistili dio umaškog zaljeva te su iz mora izvlačili različiti otpad; gume, staklo, plastiku, stolice i drugo u cilju smanjivanja negativnog utjecaja na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode, a pridružili su se i brojni volonteri te lokalno stanovništvo.

Besplatna probna ronjenja uz nadzor instruktora ronjenja i ekološka akcija čišćenja dijela umaškog zaljeva provodila su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, www.pogleduplavo.hr i Promocije ronjenja www.plava-promocija.com dok su medijski pokrovitelji projekta SCUBAlife magazin www.scubalife.hr, web portal Morski.hr http://morski.hr/ i Gorgonija www.gorgonija.com.