PAG 2021.

Ronilački vikend u gradu Pagu

Tijekom ovog vikenda montažni 10 metarski bazen pod nazivom Pogled u plavo smjestio se je na staroj rivi u gradu Pagu s ciljem promocije ronjenja, ronilačkih lokacija i ljepota hrvatskog podmorja kroz besplatna probna ronjenja.

Više od 250 građana i turista uživalo je u ronjenju pod punom ronilačkom opremom, u potpuno sigurnim uvjetima gdje je dobra vidljivost i nema strujanja što je dodatno potaknulo i ohrabrilo brojne posjetitelje, a posebnu djecu da se okušaju o ronjenju te uživaju u svim čarima i ljepotama ronjenja.

Besplatna probna ronjenja održavala su se u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Grada Paga u suradnji s Agencijom Promocija ronjenja te uz podršku najvećeg hrvatskog proizvođača soli, Solane Pag, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Ronjenje je aktivnost koja je doista epidemiološki prihvatljiva s obzirom da se provode sve mjere sigurnosti. Ovaj edukativan projekt Pogled u plavo koji se provodi u Pagu ovaj vikend,  dodatna je ponuda za naše građane i turiste u sklopu kojega svi imaju priliku potpuno besplatno zaroniti dok je idealan za djecu koja imaju priliku roniti u potpuno kontroliranim i sigurnim uvjetima. Posebno nas raduje što je ovako veliki odaziv te je izuzetno dobro prihvaćen od strane naših građana“, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga.

Nakon upoznavanja s ronilačkom opremom te osnovnim pravilima i tehnikama ronjenja posjetitelji su zaronom u bazen Pogleda u plavo uživali u ljepotama jadranskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koji se je također pridružio projektu i ronio u bazenu zajedno s djecom.

Svim posjetiteljima projekta na raspolaganju su bili instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama i Dive in Rijeka dok su se projektu s zadovoljstvom pridružili i ronioci Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Trnje.

 Nakon savladavanja osnovnih pravila ronjenja u sigurnom uvjetima te upoznavanja s ronilačkom opremom za ronioce početnike na raspolaganju je Ronilački centar Foka, otok Pag gdje početnici imaju priliku doživjeti discovery zaron u moru ili upisati tečaj ronjenja i uživati u brojnim ronilačkim lokacijama otoka Paga.

„Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag ulažu velike napore u proširenje turističke ponude posebno u ovim epidemiološkim uvjetima kada nismo u mogućnosti organizirati naše tradicionalne manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi. Pogled u plavo izvrsno se uklopio u naš projekt Pag Outdoor Summer u sklopu kojeg tijekom cijelog ljeta  promoviramo sportske aktivnosti. Naš grad ima izvrsne potencijale za razvoj ronilačkog turizma  tako da nam je Pogled u plavo došao u pravi trenutak za promoviranje ove atraktivne sportske aktivnosti.  Još više nas veseli veliki odaziv i odlični dojmovi svih koji su po prvi put okušali ronjenje, rekla je Vesna Karavanić direktorica Turističke zajednice Grada Paga.

Osim edukativnog i promotivnog karaktera projekt Pogled u plavo ima i ekološki učinak te se je u sklopu projekta održavala i akcija čišćenja podmorja „Eko patrola 2021. – Pag“ tijekom koje su ronioci na rivi izvlačili otpad iz mora kako bi ukazali na globalni problem onečišćenja podmorja te i na taj način potaknuli posjetitelje i građane Paga da se uključuju u ekološke i edukativne programe i aktivnosti za dobrobit sviju, a sve uz veliku podršku Čistoće Pag i Komunalnog društva Pag.

Pogled u plavo i Eko patrola 2021. održavala se je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u akciji čišćenja podmorja aktivno su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Dive in Rijeka i DVD-a Trnje te su se pridružila i djeca koja su pomagala kod prihvata otpada iz mora.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu dok je medijski pokrovitelj projekta – narodni, SCUBAlife magazin www.scubalife.hr, web portal Morski.hr http://morski.hr/ i Gorgonija www.gorgonija.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.