Čišćenje bez granica – V. Međunardona dječja ronilačka eko patrola, Savudrija/Piran 2020.

Hrvati i Slovenci zajedno čistili podmorje Savudrijske vale
Čišćenje bez granica – V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola

Čišćenje bez granica, još je jednom pokazalo kako pod morem ne postoje granice. Više od  150 ronioca iz cijele Hrvatske i njihovih tridesetak slovenskih kolega, bili su dio pete po redu međunarodne dječje ronilačke eko patrole. Svi zajedno čistili su podmorje Savudrijske vale. U sklopu akcije čistile su se obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska. Uklonjeno je na desetke vreća krupnog otpada ispred Pirana, u Luci Piran, Savudriji, kampu Veli Jože, Luci Savudrija i plaži Kempinski, očišćena su tri četvorna kilometra obale. Veliki i vrlo vrijedan doprinos samoj akciji dala su i djeca sudionici V. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole.

Mladi ronioci u tri dana koliko je akcija trajala, pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja, savladali su osnove ronjenja. Svojim doprinosom, očistili  su podmorje u kampu Veli Jože. Neki od njih prvoga dana akcije podmorje su čistili u društvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, gosp. Tomislava Ćorića, koji je i sam veliki zaljubljenik u ronjenje i more.

Dvadesetak malih ronioca uključilo se u akciju i tako ne samo učilo o važnosti očuvanja prirode, nego su bili na svježem zraku, naučili su nešto novo, upoznali su svijet ronjenja i to je ono najvažnije kada o ovakvim akcijama govorimo. Ovakvi kampovi, ovakve akcije  kao što je ova je hvale vrijedna i to je smjer u kojem svi trebamo ići kako za ekologiju, tako i za svoje slobodno vrijeme. Kad govorimo o zaštiti Jadrana tu smo pred posebnim izazovom zato što ga posjećuje ogroman broj turista i gostiju, među njima su i oni koji nisu odgovorni, ostavljajući iza sebe u vidu plastike, stakla, boca, raznoraznog otpada u našem podmorju, time nam čine veliku štetu. Moj apel svima i apel ove akcije je da samo čisti Jadran može biti i najljepši“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, gospodin Tomislav Ćorić nakon što se i sam uvjerio u situaciju podmorja.

„Ovakvi projekti koje ćemo i dalje podupirati uvelike doprinose dobrosusjedskim odnosima koje naše dvije države njeguju dugi niz godina, a sama akcija čišćenja doprinosi očuvanju podmorja Jadranskog mora“, izjavio je video porukom Ministar za okolje in prostor Republike Slovenije, gospodin Andrej Vizjak.

Cijeloj akciji priključio se drugu godinu za redom državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, gosp. Mario Šiljeg. Trećeg dana eko patrole, zajedno s najmlađima, čistio je podmorje ispred kampa Veli Jože. „Važnost očuvanja podmorja mora biti naša primarna zadaća. Kako je ovdje riječ o dječjem kampu, moja poruka odraslima je da se svi zajedno ugledamo u najmlađe, koji sve više postaju svjesni kako otpadu nije mjesto u moru, izjavio je državni tajnik“, netom što je izronio iz mora.

„Dok se kao civilizacija dičimo mnogim tehnološkim i mentalnim dostignućima, činjenica je da kao otisak na zemlji ostavljamo puno više od stopa u pijesku. Mi ostavljamo plastične boce, automobilske gume, opuške, vrećice, slamke. Zato ove akcije nisu samo kozmetika koja uljepšava morsko dno. One su suočavanje s tim koliko su neodgovorne navike loše za okoliš, a i za nas koji smo njegov integralni dio“, istaknuo je na otvorenju eko patrole direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gosp. Siniša Kukić.

„Glavni cilj same akcije, uz čišćenje podmorja je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja sa istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora, u ime organizatora Promocije ronjenja“, istaknula je Andreja Vedrina, voditeljica agencije.

Prisutne je pozdravio video linkom, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, gosp. Tomislav Družak i na taj način pružio podršku projektu, te gradonačelnik Grada Pirana kao i zamjenik umaškog gradonačelnika, gosp. Mauro Jurman.

O izazovima u kojima smo se svi našli vezano za situaciju koju je izazvala pandemija korona virusa govorio je na otvorenju izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, ravnatelj Nastavnog zavoda  za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. Zvonimir Šostar. Od samih početaka eko akcije potporu cijelom projektu nesebično daje Zagrebački holding, podružnica Vladimir Nazor, prisutne je na otvorenju pozdravio izaslanik predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga, gđe. Ane Stojić Deban i voditelj podružnice Vladimir Nazor, gosp. Goran Kršnjavi.

U ime domaćina dobrodošlicu roniocima i gostima izrazio je i voditelj Kampa Veli Jože, Ivan Papac.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva civilne zaštite, potporu projektu svojim dolaskom dao je i koorodinator za poslove civilne zaštite, gosp. Darko Majstorović.

Akcija je provedena u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Prostovoljnog gasilskog društva Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Čišćenje bez granica i V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održane su pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ Piran dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Zagreb plakati d.o.o.

Posebna zahvala roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji su zajedno s domaćim ribarima iz Savudrije dali veliku podršku cijelom projektu, a sudjelovali su: RK Roniti se mora, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, Marco Polo, KPA Marsonia, KPA Kraljevica, KPA Kostrena, Dive in, KPA 3.maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Čakovec, RK AdriatiCro Jastrebarsko, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio, KPA Adria, INA Kostrena.

“Zajedno čuvajmo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”. Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.