GUINNESS 2018., Zagreb

Guinness ponovo u Hrvatskoj

Budimir Šobat Buda zaronio u bazen projekta Pogled u plavo, zadržao dah 24:11 minute te srušio Guinnessov rekord u statičkom ronjenju na dah, a sve za djecu koja žive s autizmom.

Na Zagrebačkom velesajmu, 24. veljače 2018. u okviru akcije „Ne dišem“ Budimir Šobat Buda, član DPS-a Zagreb uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama i Agencije Promocija ronjenja učinio je nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo, zadržati dah 24 minute i 11 sekundi.

Jako sam sretan i ponosan što sam uspio ostvariti ovakav rezultat jer sve ovo radim za svoju kćer Sašu i svu drugu djecu koja žive s autizmom. Vjerujem da sam ovim uronom dodatno podsjetio javnost na probleme koje imaju osobe s autizmom jer prostora za poboljšanje uvijek ima.“, rekao je Budimir Šobat Buda.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške ronioca Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama koji su pružili nesebičan angažman cijeloj organizaciji akcije „Ne dišem“ dok je akciji prisustvovao i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Ovu hvalevrijednu akciju „Ne dišem“ podržava i Grad Zagreb te su se samoj akciji odazvali Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade, a povodom akcije Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je izjavila: „Izuzetno smo ponosni što smo podržali ovu sjajnu akciju „Ne dišem“. Grad Zagreb pomaže centru za autizam te radimo sa osobama s autizmom, a Grad Zagreb i Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sa zadovoljstvom će pomoći ovoj humanitarnoj akciji.“

Pogled u plavo okupio je ronilačku populaciju Republike Hrvatske s ciljem pružanja podrške Centru za autizam i svim osobama koje svakodnevno prevladavaju brojne teškoće koje im autizam postavlja.

„Od ove velike akcije koju su podržali Budini prijatelji, a koji su postali i prijatelji Centra za autizam i svih osoba s autizmom ne očekujemo samo financijsku podršku već očekujemo buđenje svijesti o autizmu i o potrebama djece s autizmom. Posebno se zahvaljujem Sašinom tati koji nas je povezao kako bi osobe s autizmom ravnopravno dijelile svijet, doživljaje i osjećaje sa svima nama drugima. Vjerujem da će ova akcija doista doprinijeti da se položaj djece, osoba i samog Centra za autizam promijeni“, istaknula je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb.

Nakon što je srušen Guinnessov rekord u sklopu akcije „Ne dišem“ voditeljica projekta Pogled u plavo i članica Nemo-Adria Rescue Teama, Andreja Vedrina zahvalila se svima nazočnima te istaknula veliki doprinos cijelog tima projekta Pogled u plavo navedenoj akciji i ujedno naglasila kako se akcija „Ne dišem“ nastavlja kao humanitarna akcija i dalje u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb, a uz podršku Nemo-Adria Rescue Teama.

DPS Zagreb je otvorio poseban račun za ovu svrhu IBAN:HR8223600001502269904 te će sva sredstva koja će se uplaćivati na taj račun u idućih 90 dana biti u cijelosti prebačena na račun Centra za autizam u Zagrebu, Dvorničićeva 6.

Akciju su podržale brojne institucije, Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagrebački velesajam, Centar za autizam i brojni sponzori koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji, Aviatica, Poliklinika Imed, O’Hara, Miami Megasun, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Stojčević Polovina, Bizz Ride, Tiskara BOK, Endi centar, UTP-Uljani tehnički plinovi.

Pogled u plavo nakon završetka sajma nautike gdje je besplatno zaronilo preko 150 osoba i dalje nastavlja sa svojim gostovanjima diljem i izvan Republike Hrvatske s ciljem promocije Hrvatske kroz ronjenje i ljepota hrvatskog podmorja.

HAMAG-BICRO prepoznao je autentičnost projekta Pogled u plavo kroz jedinstven pristup promociji Hrvatske kao turističke i ronilačke destinacije odobrivši modernizaciju projekta ESIF Malim zajmom.

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se društvo skladatelja (ZAMP) koji su partneri i pokrovitelji projekta Pogled u plavo, promocija ronjenja od 2010. godine.
Veliku podršku u provedbi manifestacije dala je tvrtka Remax bazeni, dok je za vizualni identitet akcije „Ne dišem“ zaslužna agencija Magis Tim.

Za fotografije zaslužna je Ivana Nobilo, a akciji „Ne dišem“ pridružili su se Mares ambasadori, službeni fotografi Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji te poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović čije fotografije se nalaze na unutarnjim stranicama bazena.

Gostovanja projekta Pogled u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo www.pogleduplavo.hr, Agencije Promocija ronjenja, www.plava-promocija.com te službenim stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija www.prvi.hr/narodni, SCUBAlife magazina www.scubalife.hr i web portala www.gorgonija.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.